FORMAREA PROFESIONALA CONTINUA

formare_profesionala
Pe o piata globala a muncii, in care concurenta este tot mai acerba, pregatirea resurselor umane capabile sa contribuie la cresterea competitivitatii fortei de munca este de o importanta vitala. Iata motivul pentru care, inca din ultimele decenii ale secolului trecut, tot mai multe state au adoptat legislatie de incurajare a participarii organizatilor si angajatilor la diferite forme de formare profesionala continua.

Ce este FPC

Formarea profesionala continua (FPC) sau dezvoltarea profesionala se refera la formarea profesionala organizata prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant. Ea vine in continuarea si in completarea formarii profesionale initiale care asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca.

FPC asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente si are ca scop pregatirea angajatilor astfel incat sa devina capabili sa se adapteze rapid unor noi contexte de munca, avand competente multiple.

Perfectionarea profesionala presupune programe speciale, dezvoltate pe termen lung, care au drept scop urmarirea si rezolvarea unor nevoi speciale, ce merg pana la schimbari de comportament.

Multe state ale Uniunii Europene, printre care si tara noastra, au adoptat legislatie care incurajeaza organizatiile sa-si trimita angajatii la stagii de formare profesionala. Aceste stagii au menirea de a actualiza cunostintele si de a perfectiona pregatirea profesionala in ocupatia de baza, precum si in ocupatii inrudite, precum si de insusire a unor cunostinte avansate, metode si procedee moderne necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.

FPC in Romania

In Romania, legea prevede obligativitatea angajatorului de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti angajatii cel putin o data la doi ani (pentru organizatiile care au cel putin 21 de salariati), si cel putin o data la trei ani(pentru organizatiile care au sub 21 de salariati). Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului, situatie in care toate cheltuielile ocazionate de participare sunt suportate de acesta, sau la cea a salariatului.

Cheltuielile pentru formarea profesionala a salariatilor se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau pe venit. Sursele de finantare pot fi fonduri proprii ale angajatorilor, sponsorizari, donatii, surse externe atrase, taxe de la persoanele participante la programele de formare profesionala etc.

Formarea profesionala continua se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire si specialitati, tinand seama de nevoile angajatorilor, de competentele de baza ale angajatilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca.

Forme de organizare FPC

Ca si forme de realizare a FPC, aceasta poate fi asigurata prin :

  • Cursuri organizate de angajatori in cadrul unitatilor proprii
  • Cursuri organizate de furnizorii autorizati de formare profesionala
  • Stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate
  • Alte forme

Daca in anii 70- 80 ai secolului trecut aceste stagii de formare se axau pe probleme tehnice/tehnologice, in prezent aceasta tematica este orientata si spre abordarea culturii organizationale, ridicarea nivelului performantelor angajatilor, managementul calitatii, team-building, strategii de dezvoltare personala si organizationala, rezolvarea problemelor de relationare si comunicare etc.

Modalitati si tehnici de FPC moderne

Pe langa clasicele cursuri teoretice si practice exista si modalitati si tehnici modene de FPC care includ printre altele:

  • Jocurile de conducere si simularile (cursantul este pus in situatia de a face fata unor probleme reale pe care le presupune postul pentru care se pregateste) – au ca scop dezvoltarea abilitatii de a rezolva probleme
  • Inlocuirea temporara a sefului ierarhic(un angajat este pus in situatia de a lua singur decizii, de a-si asuma responsabilitati in cazuri concrete si, adeseori, noi)
  • Invatarea din actiune (action learning) – incurajeaza schimbul de opinii, prin rezolvarea unor studii de caz (cursantii se impart pe grupuri si selecteaza o problema reala din firma, apoi scriu un studiu de caz, pe marginea caruia au loc confruntari si discutii)
  • Tehnicile outdoor – pentru dezvoltarea abilitatilor de stapanire a situatiilor de risc , a capacitatii de a lua rapid decizii si de a reactiona spontan

Indiferent de formele sau metodele folosite, formarea profesionala continua pregateste angajatii  pentru infruntarea noilor provocari de pe piata muncii,  fie ca aceste provocari sunt externe (proiecte noi, un rol nou) sau interne (restructurari, schimbarea structurii pietei). Pornind de la experienta anterioara, angajatii vor fi astfel incurajati sa puna in practica idei noi, care aduc avantaje organizatiilor pentru care lucreaza (prin scaderea costurilor de productie, castigarea de avantaje competitive ale produselor /serviciilor oferite de firma, inovatie tehnologica etc).

 

Esti angajat si esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei?

Vrei sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudinile si de trasaturile care te definesc?
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele, aptitudinile si totodata atitudinea?
Vrei sa iti imbunatatesti capacitatea de a lua decizii si de a face schimbari?
Visezi de ceva vreme la o promovare care intarzie sa apara?

Aplica ACUM pentru o Cariera Plus!