7 strategii castigatoare prin care obtii angajati sezonieri potriviti si cresti vanzarile din perioada sarbatorilor

12218891_10208211014501038_831369154_o
„Trateaza-ti angajatii cu respect si iti vor oferi intreaga lume.” – Chris Liassides

In perioadele de sarbatori, ai nevoie deseori de un numar mai mare de angajati pentru a face fata aglomeratiei inerente. Iar  datorita avantului comertului online, majoritatea companiilor mici sau mai mari decid chiar sa isi reduca numarul angajatilor permanenti, ingreunand astfel si mai mult personalul ramas. Noroc insa cu angajatii sezonieri.

Cu toate ca angajarea unor sezonieri este de cele  mai multe ori solutia potrivita pentru a putea face fata tuturor solicitatilor de la clienti si a activitatii febrile din perioadele de sarbatori, daca nu stii cum sa ii identifici si sa ii alegi pe cei cu adevarat potriviti, risti sa ratezi tot sezonul!

Un alt aspect este si faptul ca exista pe piata o competitie destul de stransa intre angajatori pentru gasirea unor angajati sezonieri de calitate, capabili si dispusi sa lucreze pana tarziu (chiar noaptea!) in perioada agitata a sarbatorilor, astfel incat sa ii gaseasca si sa ii “rezerve” din timp – pentru a fi sigur va vor veni sa lucreze pentru tine si nu pentru concurenta.

Si pentru ca cea mai buna perioada sa incepi recrutarea sunt lunile octombrie- noiembrie, ti-am pregatit mai jos un checklist pe care sa il ai in vedere atunci cand faci angajari sezoniere.

 #1. Angajeaza consumatori

Consumatorii deja familiarizati cu produsele si /sau serviciile tale sunt deja fani ai produselor pe care le oferi si au o atitudine pozitiva fata de compania ta. Prin urmare, cine poate fi mai potrivit sa promoveze eficient produsele decat clientii tai fideli?

Daca alegi sa aplici aceasta strategie, tot ce ai de facut este sa pui un anunt vizibil in vitrina, in mediul fizics si/sau online, alaturi de un precontract pe care cei interesati sa il completeze si sa aplice pentru jobul/ joburile disponibile.

#2. Posteaza anuntul pe website-ul companiei

Asa cum aminteam putin mai sus, o modalitate de a cauta activ si extrem de vizibil angajati sezonieri este sa pui un anunt, preferabil pe pagina de start, cu un link catre descrierea jobului si modalitatea de aplicare pentru acesta.

#3. Intreaba-ti angajatii

 O alta strategie castigatoare de a recruta angajati sezonieri potriviti este aceea de a-ti intreba angajatii daca au rude sau cunostinte potrivite pentru a lucra temporar, pe perioada sarbatorilor. Angajatii tai vor fi utili si in sensul de a le da noilor veniti cunostinte despre companie, despre cultura organizationala si sa ajute la instruirea lor. Da-le de stire angajatilor ca ai nevoie de ajutor si vei vedea ca sunt dornici sa ajute.

#4. Lipeste anunturi la licee/ facultati

Posturile sezoniere se potrivesc de minune persoanelor tinere, fara experienta, care de regula se gasesc inca pe bancile scolii – la liceu si la facultate. Asadar ai in vedere sa pui cateva anunturi si pe la scoli. Nu se stie niciodata. In plus, ei sunt obisnuiti sa stea pana ore tarzii sau chiar sa piarda noptile, ceea ce in contextul de fata este mai degraba un avantaj al lor fata de alti candidati.

#5. Cauta in jurul tau, la cei care au afaceri complementare

De exemplu, daca ai o firma de catering, intreaba angajatii restaurantelor din zona daca nu vor sa faca bani in plus in perioada sarbatorilor. Ei vor avea abilitatile ce se potrivesc cu specificul activitatii tale .

#6. Cauta din timp

Sincronizarea este foarte importanta, astfel incat sa nu faci angajarile prea din timp, dar nici prea tarziu. Sfarsitul lunii octombrie pare a fi perioada ideala- conform specialistilor in domeniu, deoarece trebuie sa ai si timpul necesar sa-ti instruiesti noii angajati si timpul sa le observi comportamentul, pentru a te asigura ca sunt prietenosi, punctuali, bine- crescuti si au solicitudine fata de consumatori. La urma urmei, ei vor reprezenta compania ta- chiar daca pentru o scurta perioada de timp.

#7. Fii generos si flexibil

Datorita competitiei, pe langa salariul motivant, este bine sa oferi si flexibilitate a programului, dar si un mediu de lucru placut. Asta nu ar trebui sa fie greu, mai ales de sarbatori, cand lucrul in afara programului obisnuit sunt regula.

Cam atat deocamdata. Daca stii si alte strategii te astept sa le impartasesti cu comunitatea Cariera Plus, lasand un comentariu mai jos.

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf