5 modele de program flexibil de lucru pentru angajati mai motivati si mai eficienti

12236798_10208210950899448_8020813_o

Ce este programul de munca flexibil

Avansul noilor tehnologii, schimbarile majore pe piata muncii, modificarea stilului de viata – toate acestea isi pun amprenta asupra relatiilor de munca, dar si asupra modului de organizare a timpului de lucru. Vechile tipare, cu program traditional  fix de munca (8 ore/zi), au devenit anacronice in multe domenii.

In esenta, flexibilitatea in munca  reprezinta un program variabil de lucru , stabilit in functie de problemele personale si familiale ale angajatului(ce pot fi variabile in timp) ,atat timp cat se indeplineste numarul de ore zilnice , saptamanale sau anuale  stabilite cu angajatorul si atat timp cat sarcinile de lucru sunt indeplinite efectiv.

Optiunile de program flexibil, denumit  generic ”flexiwork”,  ofera abordari creative de indeplinire a sarcinilor, ce implica ore de lucru , locatii si structuri ale joburilor mult diferite de cele traditionale .

Flexibilitatea poate imbraca mai multe forme, in functie de modalitatile concrete de organizare a programului de munca:

#1. Part- time

Part-time sau serviciu cu norma redusa = numar mai mic de ore de lucru decat cel standard de 8 ore pe zi , de regula intre 17,5 si 28 ore pe saptamana; poate fi: orizontal –cand reducerea orarului se refera la programul zilnic, vertical-cand reducerea orelor se refera la perioade predeterminate ale saptamanii , lunii sau anului sau mixt ( o combinatie a primelor doua tipuri).

#2. Job- share

Job-share sau impartirea postului = doi sau mai multi salariati part-time impart munca si beneficiile unui post cu norma intreaga; impartirea se oate face in mod egal sau intr-o anumita proportie ( de ex.50-50 sau 60-40 ) in toate aspectele muncii sau poate aparea o forma oarecare de angajament in care una dintre parti indeplineste anumite sarcini ,iar cealalta le executa pe cele ramase; exista si posibilitatea ca programul lor sa se suprapuna intr-o oarecare masura , dupa nevoi sau daca se doreste.

#3. Flexitime

Flexitime = flexibilitatea orelor de sosire , plecare , pauze de masa , de obicei gravitand in jurul unei perioade, de obicei situate la mijlocul zilei , cand sunt prezenti toti angajatii; varianta denumita flexiplace permite angajatului sa desfasoare o parte a activitatii sale  off-site ,de regula efectuata acasa (numarul de ore si intervalul de timp care va fi lucrat la domiciliu fiind clar stabilit).

#4. Telemunca

Telemunca = activitate social-economica bazata pe individualizare ,interactivitate si sisteme de telecomunicatii , in scopul de a conecta la distanta persoane si/sau organizatii; toata activitatea sau cea mai mare parte se desfasoara off- site (de acasa sau in telecentre) si se bazeaza pe comunicarea la distanta , in special prin internet.

#5. Contractul flexibil sau munca pe proiect

Contractul flexibil sau munca pe proiect = un contract de munca prin care lucratorul (denumit „colaborator”) participa la realizarea unui proiect sau numai a anumitor etape ale acestuia ,asa cum sunt stabilite de catre angajator (client) , fara relatie de subordonare (angajat-angajator) Colaboratorul isi desfasoara activitatea independent ,in maniera proprie , dar coordonata de compania organizatoare a proiectului, si trebuie sa atinga rezultatul stabilit prin contract .

#6. Munca intermitenta

Munca intermitenta sau ” la chemare”= un contract de munca prin care un lucrator se pune la dispozitia unei companii ,care poate folosi serviciile sale doar cand are nevoie , intermitent si discontinuu.

In afara de programul redus (part-time sau job-share )numarul total  de ore lucrate si productivitatea asteptata raman aceleasi .

Veniturile angajatilor raman de asemenea aceleasi ,atat timp cat munca este indeplinita si se bazeaza in principal pe rezultatele obtinute de angajati.

Noile modele tind sa se adapteze mai bine la stilul actual de viata, luind in considerare nevoile individuale ale oamenilor, dar si nevoile companiilor de a atrage oameni la locul de munca si de a-i pastra acolo.

Orarul de munca flexibil este un concept deloc nou pentru companiile europene, dar care isi face loc destul de timid in Romania.

Din formele de flexiwork mentionate mai sus, cea mai raspandita este forma contractului part- time, si, in foarte mica masura, munca de acasa. Flexitime este aplicat de asemenea intr- oarecare masura, dar nefiind stipulat in contractul de munca, ci ”la mica intelegere” cu seful sau colegii.

Este adevarat si ca legislatia muncii in tara noastra este in urma fata de alte tari si nu are stipulate prevederi pentru toate formele de lucru flexibil (cum ar fi munca pe proiect sau munca intermitenta).

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf