Profesia de Inspector Resurse Umane sub lupa (Partea I)

profesie_iru

Ce este Inspectorul de Resurse Umane

Inspectorul de resurse umane (sau Inspectorul de personal, cum i se spunea odata) este acea persoana care gestioneaza cel mai important capital al unei organizatii: resursele umane. El se implica direct  in procesul de recrutare, angajare, derulare si incetare a raporturilor de munca a salariatilor organizatiei respective.

Un bun Inspector de resurse umane este interfata principala dintre organizatie si Inspectoratul Teritorial de Munca. Conform  statisticilor, ITM-ul este institutia care genereaza cel mai inalt grad de stres, fiind noua „sperietoare” a angajatorilor. Managerii organizatiilor se tem de inspectorii de munca mai abitir decat de cei de la Garda Financiara, deoarece prevederile noului cod al muncii sunt drastice, penalitatile (amenzile) aplicate in caz de nereguli sunt zdrobitoare, iar unele abateri cad chiar sub incidenta Codului Penal, fiind pedepsite cu inchisoarea.

Existenta unui INSPECTOR RESURSE UMANE competent, care cunoaste bine toate prevederile legale si procedurile corecte de evidente si de intocmire a actelor necesare, pune la adapost organizatia de pericolele ce deriva din abordarea neprofesionista a problemelor legate de personal.

Dincolo de aceste aspecte, resursa umana este considerata astazi o resursa strategica,  ea influentand direct activitatea si productivitatea organizatiei. Astfel Inspectorul de resurse umane a devenit indispensabil, chiar si pentru firmele mici.

Recrutarea si selectia angajatilor,  in asa fel incat ei sa formeze o echipa de specialisti omogena, bine pregatita, contribuie cu succes la obiectivele financiare ale unei afaceri. Capacitatile si calitatea resurselor umane sunt definitorii pentru rezultatele obtinute de organizatie.

Inspectorul de resurse umane are un rol extrem de important, face parte din departamentul de resurse umane si este responsabil de gestionarea optima a angajatilor. In fisa postului unui inspector de resurse umane sunt scrise o multime de sarcini de indeplinirea carora depinde foarte mult colaborarea buna intre angajator si angajat.

Unde si Cum poate lucra un Inspector de Resurse Umane

Inspectorul de resurse umane isi poate desfasura activitatea fie ca persoana fizica autorizata – P.F.A. sau intreprindere individuala – I.I., fie ca angajat, fiind indispensabil pentru orice organizatie publica sau privata care are personal angajat pe baza de contract individual de munca indiferent de forma de organizare si marime.

De ce studii are nevoie un Inspector de Resurse Umane

Pentru a fi inspector de resurse umane trebuie sa fi absolvent(a) de liceu (cu sau fara diploma de bacalaureat) si nu iti trebuie studii intr-un domeniu anume, desi studiile anterioare economice sau din domeniul stiintelor sociale sunt de mare ajutor. Cele mai potrivite persoane sunt cele sociabile, carismatice dar si foarte organizate. Lucrul cu oamenii este foarte interesant si contribuie cu succes la evolutia personala prin dezvoltarea capacitatii de concentrare si mentinerea unui climat de lucru optim pentru realizarea obiectivelor unei organizatii.

Daca iti doresti o cariera in acest domeniu, trebuie sa urmezi un curs de inspector resurse umane, autorizat ANC care te va califica si indruma in cariera de inspector resurse umane.


Esti angajat pe un post din departamentul de resurse umane sau doresti sa ocupi un astfel de post?
Esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei?
Vrei sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudinile si de trasaturile care te definesc?
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele, aptitudinile neesare postului actual sau dorit?

Atunci esti persoana potrivita sa beneficiezi GRATUIT de cursul de calificare/ recalificare in ocupatia de Inspector de resurse umane (Nivel III, cod NC 3423.3.2), creat si dezvoltat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si SC Euro Consulting SRL in cadrul proiectului ”Calificarea Resurselor Umane-suport pentru cresterea economica”, POSDRU/164/2.3/S/141504, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mai multe detalii gasesti AICI.

Imagine preluata de la www.dealsoftheweek.ie