Inspector Resurse Umane, Manager Resurse Umane…sau amandoua?

IRU sau MRU

In articolele anterioare, am prezentat deja ce presupune profesia de inspector resurse umane si ce atributii, cunostinte trebuie sa aiba un inspector resurse umane asa ca nu ma voi repeta. Doresti sa revezi informatiile, poti face click pe linkurile de mai sus si vei fi redirectionat automat. Asadar, sa trecem la cea de-a doua profesie, managerul de resurse umane.

Ce este si ce face un Manager resurse umane?

Managerul de resurse umane este acea persoana care  „face angajatii asa cum isi doreste organizatia si face organizatia asa cum isi doresc angajatii, astfel incat organizatia sa isi atinga obiectivele”.

Diferenta majora intre cele doua profesii este aceea ca Inspectorul de resurse umane gestioneaza (contabilizeaza) datele despre angajati, pontaje, salarii, are grija sa fie respectate prevederile legale etc., in timp ce Managerul de resurse umane modeleaza oamenii si activitatea, elaboreaza strategii, asigura motivarea acestora, astfel incat sa obtina un maxim de performanta.

Managerul de resurse umane este o profesie de top management, la care se poate accede si fara a urma in prealabil pregatire ca Inspector resurse umane. La fel si profesia de Inspector resurse umane nu se transforma cu timpul, automat, in Manager resurse umane. Cele doua profesii, desi inrudite, sunt diferite si complementare.

Logic, pentru cineva care isi doreste o cariera in domeniul resurselor umane, este recomandat  sa inceapa cu un curs de Inspector resurse umane si sa continue cu un curs de Management resurse umane , tinand cont si de faptul ca pentru cursul de Manager resurse umane este necesar sa ai minim licenta.  Nu putine sunt insa situatiile in care un Manager resurse umane isi da seama ca are nevoie de un curs de Inspector resurse umane !

Managerul de resurse umane realizeaza activitati mult mai sofisticate, cum ar fi:

  • managementul fluxului de personal – recrutare, selectie, adaptare pe post, inductie si socializare, mentorat, promovare interna, managementul iesirii din organizatie;
  • managementul performantei – evaluarea performantelor, feed-back-uri la atingerea sau nu a obiectivelor personale, de echipa sau organizationale, recompense si beneficii,;
  • managementul organizatoric – definirea posturilor, a organigramei, a responsabilitatilor, formarea echipelor sau a grupurilor de munca si instruirea angajatilor;
  • managementul comunicarii – implicarea angajatilor in activitatile decizionale, dezvoltarea comunicarii ascendente si descendente, pastrarea corectitudinii procedurale si a eticii organizationale.

Pentru a realiza aceste deziderate, Managerul de resurse umane, impreuna cu departamentul pe care il conduce, plecand de la cunoasterea psihologiei si a obiectivelor organizatiei, trebuie sa asigure un acord intre calitatea angajatilor si obiectivele organizationale, precum si intre obiectivele angajatilor si cele ale organizatiei:

  •  sa se asigure ca obiectivele organizationale pot fi intelese si transpuse in obiectivele fiecarui angajat in parte,
  • sa inteleaga si sa identifice motivatia angajatilor, necesara indeplinirii obiectivelor,
  • sa identifice necesarul de cunostinte, abilitati, aptitudini necesare personalului,
  • sa stabileasca metodele optime de dezvoltare profesionala a angajatilor,
  • sa stie sa puna in slujba organizatiei toate calitatile angajatilor,
  • sa ia masuri pentru reducerea acelor comportamente ale angajatilor care sunt in dezacord cu obiectivele organizatiei.

Acum ca esti cat de cat in cunostinta de cauza, decizia iti apartine. Inspector resurse umane, Manager resurse umane…sau amandoua?


Esti angajat pe un post din departamentul de resurse umane sau doresti sa ocupi un astfel de post?
Esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei?
Vrei sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudinile si de trasaturile care te definesc?
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele, aptitudinile neesare postului actual sau dorit?

Atunci esti persoana potrivita sa beneficiezi GRATUIT de cursul de calificare/ recalificare in ocupatia de Inspector de resurse umane (Nivel III, cod NC 3423.3.2), creat si dezvoltat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si SC Euro Consulting SRL in cadrul proiectului ”Calificarea Resurselor Umane-suport pentru cresterea economica”, POSDRU/164/2.3/S/141504, finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mai multe detalii gasesti AICI.