8 motive pentru care angajatii apeleaza la consiliere in cariera

Arrow sign of winner of a competition, arrow series

Daca in articolul trecut, pe care daca inca nu l-ai citit o poti face aici , vorbeam despre consilierea in cariera si avantajele pe care le are un angajat care alege sa apeleze la acest tip de servicii, astazi m-am gandit sa raspund la intrebarea „Cand este nevoie sa apelezi la consilierea profesionala?”.  Pentru ca din ce in ce mai multa lume imi adreseaza aceasta intrebare m-am gandit ca a venit timpul sa clarificam si acest aspect.

#1. Esti la inceput de drum si nu ai obiective clare de cariera

Proaspat absolvent, presat de parinti si de societate sa te angajezi gasesti destul de rapid un loc de munca, care iti asigura pentru inceput cat de cat siguranta materiala. Insa pe masura ce trec zilele, saptamanile, uneori chiar cateva luni bune, iti dai seama nu numai ca nu este ceea ce iti doresti si ca nu mai poti continua pentru multa vreme in acest fel dar si ca de fapt nici nu stii ce cariera vrei sa urmezi cu adevarat.

#2. Vrei sa devii constient de potentialul, aptitudinile si trasaturile care te definesc

Din ce in ce mai multa lume iti spune ca iti irosesti potentialul la actualul loc de munca si ca poti sa faci mult mai mult, insa tu nu stii exact care sunt aptitudinile tale care te pot propulsa in cariera si nici nu esti 100% constient de potentialul tau.

#3.  Te afli in impas si nu stii exact ce vrei sa faci in continuare

In aceasta situatie de regula pot aparea „n” scenarii:  fie ca incepi sa ai senzatia ca ceea ce faci nu te mai satisface si ca vrei altceva, fie ca ti se ofera la un moment dat noi oportunitati, nu stii ce vrei sa faci, motiv pentru care amani sa iei o decizie finala.

#4. Nu stii ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivele

Dupa ce reusesti in sfarsit sa iti stabilesti obiectivele si directia in care doresti sa mergi, ceea ce de regula reusesc putini oameni, iti dai seama ca nu stii care sunt pasii concreti pe care ii ai de facut pentru a-ti indeplini obiectivele, ca nu ai un plan bine definit, nu pentru ca nu vrei , ci pentru ca iti lipseste privirea de ansamblu si/sau gandirea strategica in momentul respectiv.

#5.  Ai mai multe variante si vrei sa o alegi pe cea mai potrivita

Un caz mai putin intalnit pe piata muncii din Romania – angajat fiind, primesti o noua oferta de lucru, moment in care esti obligat sa iei o decizie daca sa ramai la actualul loc de munca sau sa iti dai demisia si sa schimbi locul de munca.

#6. Simti nevoia unei schimbari in cariera

Incepi sa iti pierzi interesul pentru actualul loc de munca sau poate ca incepe sa te atraga un alt domeniu. In compania in care lucrezi se fac restructurari. Incepi sa simti ca doresti sa incepi o afacere pe cont propriu. Acestea sunt cateva dintre motivele care te determina uneori sa te gandesti la o schimbare.

#7. Domeniul in care lucrezi incepe sa intre in declin

In ultimii ani, piata muncii din Romania a inregistrat o transformare semnificativa, pe fondul crizei economice care a fost la un moment dat, astfel incat domenii precum constructiile, imobiliarele si chiar domeniul bancar se afla acum intr- o perioada de declin.

#8. Trebuie sa iei o decizie importanta pentru cariera ta

Deciziile importante legate de cariera produc de cele mai multe ori nesiguranta si neliniste, pentru ca presiunea resimtita este mai mare decat de obicei.

Dupa cum vezi exista multe situatii care necesita sprijinul unui consilier de cariera, care cu ajutorul unor metode si instrumente specializate si bazandu-se pe propria experienta si pe cunostintele lui este in masura sa te ajute sa identifici raspunsurile corecte. Eu personal am ajuns la concluzia ca oricine, indiferent daca este persoana in cautarea unui loc de munca sau are deja un loc de munca stabil, are la un moment dat nevoie de consiliere de cariera.

Eu am identificat pana acum doar 8 scenarii pe care le-am intalnit pana acum in randul prietenilor, cunoscutilor si clientilor. Daca mai stii si alte situatii si vrei sa le impartasesti poti lasa un comentariu mai jos.


Esti angajat si esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei?

Vrei sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudinile si de trasaturile care te definesc?
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele, aptitudinile si totodata atitudinea?
Vrei sa iti imbunatatesti capacitatea de a lua decizii si de a face schimbari?
Visezi de ceva vreme la o promovare care intarzie sa apara?
Aplica ACUM pentru o Cariera Plus!   

Imagine preluata de pe: www.thelearnwellprojects.com