CHESTIONARUL DE INTERESE PROFESIONALE HOLLAND SUB LUPA (PARTEA III)

Asa cum aminteam in articolele anterioare, in care am prezentat ce este chestionarul de interese profesionala si care sunt cele 6 categorii de interese Holland si care sunt caracteristicile generale ale acestor categorii, chestionarul de interese Holland are ca scop principal identificarea intereselor si activitatilor favorite ale unei persoane.

POLITICAN-DIVERSITY

Ce este codul Holland sau codul sumativ de trei litere

Piesa de baza de la care pleaca intepretarea acestui chestionar se numeste cod sumativ de trei litere (codul Holland) si reprezinta rezultatul principal al chestionarului. In acelasi timp este rezumatul preferintelor unei persoane care se raporteaza la cele sase categorii de interese prezentate anterior (RIASEC).

In fapt  codul sumativ din trei litere este o combinatie de interese corespunzatoare la trei din cele sase categorii de interese amintite. Din cele trei categorii prima este cea mai importanta. Celelalte doua fiind complementare.

Asa cum sugereaza si numele, codul sumativ este format din trei litere a carei semnificatie o puteti gasi mai jos si este generat automat in urma scorarii chestionarului Holland.

Semnificatia codului sumativ din trei litere

Prima litera evidentiaza categoria de interese in care persoana care a completat chestionarul se regaseste cel mai bine.

A doua si a treia litera evidentiaza urmatoarele doua categorii cu care aceasta se identifica.

Cele trei litere din RIASEC care nu apar in cod reprezinta categoriile cu care persoana se aseamana cel mai putin.

Observatii si recomandari:

Asadar, asa cum am mentionat mai sus, profesiile/ meseriile/ ocupatiile, dar si domeniile de studiu si activitatile din timpul liber pot fi grupate in sase categorii de interese denumite RIASEC.

Este util sa te gandesti la cele trei categorii de interese care apar in codul sumativ, ca fiind mediile mai confortabile, mai prietenoase si mai benefice pentru tine, decat cele care nu apar.

In general, persoanele care gasesc medii ocupationale care se potrivesc cu tipul personalitatii lor sunt de cele mai multe ori satisfacute si au succes.

Legatura dintre codul sumativ din trei litere si hexagonal Holland

Codul sumativ din 3 litere conduce in mod direct la identificarea colturilor potrivite, respectiv nepotrivite din hexagonul Holland. In acest sens hexagonul poate fi utilizat pentru a estima gradul potrivirii dintre o persoana si o profesie / meserie), un domeniu de studiu / activitate.

Exista persoane carora li se pare usor sa descopere tipul caruia ii apartin sis a descopere oportunitati utile pentru a fi explorate. Altora insa le este dificil sa se recunoasca in tipurile RIASEC si au impresia ca interesele lor sunt mai putin clare si stabile. Aceste persoane prezinta relativ acelasi interes in mai multe domenii.

Interesele unei persoane care aplica chestionarul Holland sunt rezultatul lucrurilor pe care le-a invatat si prin care a trecut pana in prezent (momentul aplicarii chestionarului). El poate dezvolta interese noi, relationate cu categoriile RIASEC, daca incearca lucruri noi. De asemenea, tipul unei persoane poate devein mai clar, pe masura ce persoana inainteaza in varsta sau acumuleaza mai multa experienta.

Pentru majoritatea persoanelor, codul Holland contine trei litere, dar uneori scorurile tipurilor RIASEC sunt foarte apropiate, similar sau chiar egale. Se pot intalni chiar si cazuri in care interpretarea basic (cea prezentata in acest articol) poate fi extinsa.

Cum poti obtine informatii suplimentare despre planificarea carierei tale in ton cu codul Holland reiesit in urma aplicarii chestionarului

Exista mai multe modalitati principale prin care se pot obtine informatii despre planificarea educationala si profesionala / de cariera. Acestea ofera posibilitatea de a explora informatiile obtinute prin chestionarul de interese Holland si cuprind:

  • observa persoanele la locul de munca;
  • studiaza persoane cunoscute si profesionisti din diverse domenii;
  • fa vizite in de interes sau practica de specialitate;
  • discuta cu profesionisti din domeniul care te intereseaza;
  • studiaza ocupatiile relationate cu codul Holland reiesit,
  • stabilleste o lista de intrebari si intreaba persoanele din jurul tau de ce, ce, cand, unde si cum muncesc in domeniul respectiv;
  • informeaza-te din carti sau cerceteaza pe internet;
  • incearca activitati diferite pentru a verifica interesele pe care le ai, ”pe viu”.

Esti angajat si esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei?

Vrei sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudinile si de trasaturile care te definesc?
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele, aptitudinile si totodata atitudinea?
Vrei sa iti imbunatatesti capacitatea de a lua decizii si de a face schimbari?
Visezi de ceva vreme la o promovare care intarzie sa apara?
Aplica ACUM pentru o Cariera Plus!   

Imaginea a fost preluata de pe: www.huffingtonpost.ca