Cum sa construiesti o cultura organizationala solida in 6 pasi simpli

12165066_10208034266522449_166568536_o

Despre cultura organizationala se vorbeste din ce in ce mai mult, in mediul de afaceri.  Este o notiune  ”la moda”- cum s-ar zice. Si nu se aplica doar la marile companii gen Google – cum ai putea crede. Ea este la fel de importanta si pentru companii mai mici si foarte mici. Crearea unei culturi organizationale este la indemana oricui, atat timp cat identitifici valorile cele mai importante ale organizatiei tale si le ramai fidel.

Cultura organizationala este destinata sa faciliteze intraprenoriatul- sau arta de a-i face pe angajati sa-si priveasca locul de munca prin ochii unui antreprenor, sa gaseasca si apoi sa aplice, sa puna  in practica propriile idei inovatoare in cadrul organizatiei tale.

Trebuie doar sa creezi in organizatia ta un mediu pozitiv, care sa inspire angajatii si sa fidelizeze clientii, avand grija de cateva caracteristici de baza ale unei culturi organizationale :

  1. Transparenta

Era comenzilor care se executa fara discutii si a controlului strict s-a incheiat. Companiile cu o cultura organizationala puternica aveau o misiune clara si o viziune care erau comunicate de la varf catre baza piramidei si intarite periodic. Ar trebui, in loc de aceasta sa ai o politica a ”usilor deschise”, deschidere pentru feed- back si sugestii si sa iti faci timp pentru a explica angajatilor motivatia din spatele deciziilor majore si a modificarilor importantecare survin. In momentul de fata liderii adevarati sustin comunicarea deschisa – in interiorul dar si in exteriorul companiei via prezenta activa pe platformele de social media.

  1. Holocratia

Ierarhia stricta- asa cum o stiam odata, compusa din multe straturi (adesea ne- necesare), din procese birocratice si modelul de angajat gen ”spita de la roata” sunt cei mai mari dusmani ai unei culturi organizationale viabile. In locul acestora, ia in considerare modelul holocratic- care inlocuieste ierarhia managementului prin constituirea de echipe care se auto- conduc, echipe care au roluri clare executate in mod autonom de fiecare membru al echipei.

  1. Inovarea

Chiar daca afacerea ta are un istoric de cateva deceni, poti distruge cultura organizatiei tale prin stilul ”facem asa deoarece asa am facut dintotdeauna”. Mai degraba este folositoare incurajarea intraprenoriatului- practica de a permite angajatilor sa vina cu idei noi pe care sa le aplice in cadrul organizatiei. Fii deschis si imbratiseaza propunerile angajatilor- in loc sa le respingi, rasplateste angajati care experimenteaza lucruri noi si nu ii penaliza in caz de esec.

  1. Calitatea

Punerea calitatii pe primul loc este atat motivanta, cat si profitabila. Angajatii care stiu ca in compania la care lucreaza calitatea conteaza sunt mai motivati si fac mai putine greseli , scazand astfel cheltuielile companiei. Oricum, mesajul cu privire la calitate trebuie personalizat pentru fiecare departament si adus la cunostinta tuturor.

  1. Stabilitatea

In mediul actual de afaceri companiile trebuie sa fie capabile de schimbari si adaptari rapid. Cu toate acestea,  valorile de baza, credintele si asteptarile trebuie sa ramana cat de cat stabile. Cutura organizationala este de fapt despre oameni iar cladirea ei necesita timp, astfel incat schimbarile prea rapide pot fi derutante pentru angajati. Odata ce ai stabilit o directie, aceasta ar trebui pastrata un timp suficient si nu ar trebui modificata decat daca exista o nevoie imperioasa de schimbare a strategiei.

  1. Precizia

O cultura organizationala, odata construita, nu va ramane asa farar a fi cultivata in mod adecvat. Mentinerea standardului la cote inalte necesita mentenanta permanenta, adica o re-evaluare constanta a lucrurilor care merg bine si a celor care nu merg. Poti face periodic chestionare de opinie  , pentru a lua pulsul organizatiei, si sa iei masuri ori de cate ori optimizarea/ reajustarea se dovedeste necesara.

 

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf