8 semne clare prin care esti avertizat ca urmeaza sa iti pierzi super-angajatii

12162606_10208036455377169_1291405833_o

In orice companie exista angajati foarte buni- denumiti  in continuare ”super angajati”.  Pe super angajati ii recunosti nu doar dupa sarcinile impecabil indeplinite, ci si dupa impulsul pe care-l dau altor angajati sa-si faca bine treaba. Sunt asemenea unor sportivi de elita, care ridica nivelul jocului de indata ce sunt introdusi in teren. Partea proasta este aceea ca acesti super- angajati sunt greu de pastrat. Ei sunt adesea vizati de concurenta sau pot chiar sa-si deschida propriul business- probabil  chiar in acelasi domeniu cu compania ta.

Daca esti interesat sa-i tii cat mai mult  si nu vrei sa-i pierzi, este bine sa identifici din timp semnele care te avertizeaza ca ei intentioneaza sa plece.

 #1. Gandeste-te la modul în care-ti tratezi super angajatii.

Posibil sa fi fost sfatuit sa-ti tratezi toti angajatii la fel, dar cand e vorba de super- angajati,  sfatul acesta nu este bun. Asa cum cei mai buni clienti primesc un tratament special fata de clientii obisnuiti (beneficii, privilegii etc), tot asa angajatii cei mai buni trebuie tratati intr-un fel special. Fie ca ii inviti la tine acasa la gratar sau ii rasplatesti in alt mod- trebuie sa le arati clar cat de valorosi ii consideri.

 #2. Observa-i cu atentie.

Angajatii urmeaza de obicei aceeasi rutina zilnica, pe care trebuie sa o observi atent pentru a depista atunci cand intervin schimbari. Daca cel mai performant agent de vanzari pe care-l ai incepe dintr-o data sa dea rateuri sau incepe sa intarzie zilnic la program, poate fi un semn ca se intampla ceva- poate se gandeste sa plece.

 #3. Fii atent la indicii.

Angajatii nemultumiti pot oferi adesea indicii ca ceva nu le convine. Daca analizezi comportamentul angajatilor care au plecat deja din companie, ai sa descoperi ca existau semne despre plecarea lor cu ceva vreme inainte. Asadar, daca observi astfel de indicii la super- angajatii tai, nu trece peste ele, ocupa-te de ele imediat ce apar.

 #4. Urmareste-ti cei mai buni clienti.

Daca volumul vanzarilor catre cei mai buni clienti incepe dintr-o data sa scada- in ciuda faptului ca cel mai bun om al tau inca se ocupa de ei, este foarte posibil ca angajatul tau sa incerce sa-si deschida afacere pe cont propriu, luandu-ti clientii si nemaifiindu-ti loial.

 #5. Urmareste folosirea in scop personal a emailului si/sau a echipamentului.

Daca angajatii tai incep sa-si foloseasca emailul personal pentru a contacta clientii, sau daca incep sa lucreze pe laptotpul personal mai degraba decat pe laptopul de serviciu, este posibil ca ei sa incerce sa-ti ascunda demersurile lor de a pleca- luandu-ti totodata si clientii cei mai buni.

 #6. Fii atent la viata de familie a angajatilor.

Problemele aparute in familie, bolile grave, probleme cu copiii- este bine sa fii informat, nu pentru a te amesteca in viata personala, dar pentru a fi pregatit sa le oferi sprijin si ajutor la nevoie. Acordarea unui ajutor rezonabil, astfel ca super- angajatii tai sa se poate descurca cu aceste probleme poate face diferenta intre pastrarea sau pierderea lor.

 #7. Ia-ti masuri de precautie.

Atat timp cat super-angajatii tai sunt bine recompensati, au recunoastere si se simt impliniti este foarte putin probabil sa se gandeasca sa plece din compania ta. Asadar re- evalueaza periodic modul in care sunt recompensati angajatii, pentru a corecta la timp orice scapare, pentru a preveni orice plecare nedorita a unui angajat din companie.

 #8. Fii atent la zilele libere.

Un angajat care isi ia frecvent  doar cate o zi libera este foarte posibil sa foloseasca aceste zile pentru a se prezenta la alte interviuri de angajare. Poate fi util sa urmaresti conturile pe retelele sociale. Statusuri de genul ”Azi am interviu! Tineti-mi pumnii! ” nu mai au nevoie de alte comentarii… (da, se intampla destul de frecvent)

Urmarirea semnelor prezentate mai sus nu inseamna ca nu trebuie sa ai incredere in angajati. Increderea aduce incredere. Ocazional, increderea iti poate fi inselata din motive discutabile, dar in general increderea este reciproca si reciproc avantajoasa.

Si totusi uneori, in ciuda eforturilor tale, cei mai buni angajati ajung sa isi dea demisia. Daca sunt determinati sa plece, probabil ca cel mai bine este sa nu le pui bete in roate. Daca le oferi avantaje suplimentare, poate se vor razgandi- pentru o scurta perioada, dar nu vor mai munci cu aceeasi tragere de inima si in cele din urma tot vor demisiona.

 

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf