Cum poti deveni angajatul perfect in 10 pasi simpli (Partea I)

Cum_poti_deveni_angajatul_perfect(ParteaI)

Intr-un mediu din ce in ce mai competitiv, cu termene limita din ce in ce mai stranse, in care exista un grad ridicat de fluctuatie de personal, este destul de provocator sa fii un angajat bun, daramite angajatul perfect. Insa nimic nu este imposibil. Daca iti doresti sa devii angajatul perfect, iti recomand sa citesti cu atentie si sa aplici pasii de mai jos.

#1.  Respecta-ti colegii, sefii, clientii… pe toata lumea cu care intri in contact in timpul programului de lucru dar si in afara lui.

  • Respecta-ti colegii salutandu-i dimineata si zambindu-le prietenos, chiar si atunci cand nu te simti in stare. Nu fii rautacios si nu face glume nesarate la adresa colegilor! Modalitatea cum te comporti cu colegii si atmosfera de lucru de la birou chiar influenteaza activitatea, respectiv rezultatele departamentului. Si daca tu ai fost in mare parte responsabil, cine crezi ca va suporta consecintele?
  • Respecta ideile si deciziile colegilor tai, sefilor tai, clientilor tai, chiar daca la prima vedere par a fi cel putin neinspirate si nu conduc la rezultatele dorite de tine. Fii deschis si asculta si alte sugestii / solutii. Este o mare posibilitate ca ideile lor chiar sa iti usureze munca.
  • Respecta munca colegilor tai. Incurajeaza-i si arata-le ca aprecieze efortul depus, chiar daca rezultatul final nu este tocmai multumitor din punctul tau de vedere.

#2. Investeste in tine in mod continuu… nu astepta ajutor doar de la compania in care lucrezi.

  • Cunoasterea este cheia. Traim intr-un mediu in continua schimbare, alerta chiar. Si vrei nu vrei trebuie sa tii pasul. Altfel dispari. Poate suna dur, insa este realitatea. Daca esti „norocos” angajatorul iti faciliteaza traininguri, evenimente de teambuilding prin care ai sansa sa cresti si sa te adaptezi la cerintele din piata si nu numai. Exista insa si angajatori care nu investesc dintr-un motiv sau altul in angajatii lor. Si aici apar nemultumirile, frustrarile oamenilor care in momentul in care sunt depasiti de situatiile care apar, de tehnologie, dau vina pe angajatorii care nu s-au preocupat sa ii instruiasca. Nimic mai gresit! Cine este direct interesat sa se dezvolte, sa avanseze in cariera? Nu cumva tu? Atunci te intreb…. ce conteaza cine plateste factura? Tu esti singurul responsabil pentru ceea ce ti se intampla.
  • Exista atatea informatii si resurse online, gratuite sau cu investitie redusa, oportunitati de voluntariat pentru a putea sa cresti si sa te dezvolti in `n` domenii incat nu iti permiti sa nu fii foarte bine pregatit in domeniul tau si nu numai. Tot ce ai facut este sa iti faci timp! Sa studiezi, sa fii la curent cu ce se intampla in domeniul tau de activitate, la urmatoarea functie pe care doresti sa o ocupi in companie, dar si la oportunitatile din jurul tau. Pentru ca atunci cand aceasta va deveni disponibila, tu sa fii cel mai pregatit sa fii promovat.

#3. Comunica, comunica, comunica.

  • Cand spun sa comunici nu ma refer doar la comunicarea verbala, care reprezinta doar 7%, o mica parte din procesul de comunicare. Fii atent la comunicarea nonverbala, atat pe care tu o transmiti, dar si pe cea care o transmit cei din jurul tau. Asculta, fii deschis la noi idei, fii in permanenta atent la ce se intampla in jurul tau. Si nu in ultimul rand invata sa oferi si sa primesti feedback. Atentie insa! Feedback-ul nu inseamna sa critici. Nu oferi feedback pornind de la ce nu a facut bine persoana careia i-l oferi. Incurajeaz-o, apreciaz-o si daca poti, arata-i unde a gresit fara a o critica desigur, pentru a intelege exact ce anume are de imbunatatit.

#4.  Apreciaza-ti colegii, sefii, clientii… si nu in ultimul rand apreciaza-te pe tine insuti.

  • Aminteam mai sus de feedback-ul pozitiv care contine cu siguranta si aprecieri. Altfel nu ar fi feedback pozitiv, corect ? Insa pe langa feedback, exerseaza aprecierea. Fii responsabil pentru ceea ce zici, pentru ca odata ce ai spus ceva, nu iti poti lua vorbele inapoi. Arata-le colegilor, sefilor, clientilor, tuturor ca apreciezi munca lor, efortul pe care il fac in anumite momente critice, cand deadline-urile sunt aproape imposibil de indeplinit. Motiveaza-ti membrii echipei prin aprecieri sincere, nu false, pentru ca acestia stiu sa faca diferenta si rezultatele obtinute vor fi exact invers. Si nu in ultimul rand apreciaza-te pe tine.

#5. Fii entuziast.

Un om are entuziasm pentru 30 de minute, altul pentru 30 de zile, dar acel om care il are pentru 30 de ani este cel care isi va transforma intreaga viata intr-un succes. – Edward B. Butler

  • A avea entuziasm la locul de munca iti este benefic atat tie, cat si colegilor, pentru ca entuziasmul este molipsitor. La polul opus se afla desigur lamentarile, nemultumirile constante, care se raspandesc la fel de repede ca entuziasmul, dar cu totul alt rezultat.
  • Angajatii pozitivi si negativi gestioneaza diferit o situatie care apare la un moment dat: entuziastul va cauta solutii, pentru ca este o persoana proactiva care vede schimbarile ca pe niste provocari si ocazii de a creste si a-si dezvolta noi competente, in timp ce pesimistul va continua sa se planga ca este exploatat si ca nu poate face fata in fata atator provocari si va avea atitudinea „De ce eu?” Si in mod evident, seful tau va avea mai multa incredere in angajatul entuziast care are atitudinea „se poate”. Sa fim sinceri acum, cu totii am fost la un moment dat atitudinea „de ce eu?”, insa important este sa constientizam si sa incepem sa avem din ce in ce mai des atitudinea „se poate”. Fii cunoscut ca fiind cel care creeaza solutii si cu siguranta vei incepe sa fii privit ca angajatul perfect.

 

 

Ești angajat și ești în căutarea unor noi oportunități de dezvoltare a carierei?
Vrei să ajungi să te cunoști mai bine, să devii conștient de potențialul, de aptitudinile și de trăsăturile care te definesc?
Vrei să îți îmbunătățești cunoștintele, aptitudinile și totodată atitudinea?
Vrei să îți imbunătățești capacitatea de a lua decizii și de a face schimbări?
Visezi de ceva vreme la o promovare care întârzie să apară?
Află ACUM cum poți obține o #CarieraPlus!http://bit.ly/1r9AHMD
Vezi AICI lista cursurilor: http://bit.ly/1CdIJYI

Imaginea a fost preluata de pe: itespresso.fr