Cum sa iti formezi noii angajati pas cu pas (PARTEA II)

train_the_trainer1

In prima parte a articolului, pe care il gasesti aici, am vorbit despre alegerea corecta a formatorilor, despre importanta mentoratului si unitatii echipei si nu numai, pasi esentiali in formarea cu succes a noilor angajati si totodata dezvoltarea afacerii tale. Insa daca vrei cu adevarat sa ai succes, mai ai de parcurs cativa pasi:

#6.Intocmeste o fisa de post cat mai amanuntita.

O descriere amanuntita a fisei de post este un instrument foarte folositor in urmarirea progresului inregistrat de angajatii noi. Astfel, urmarind aceasta descriere, pe masura ce invata lucruri noi si reusesc sa indeplineasca sarcinile prevazute, ei vor capata pas cu pas incredere ca sunt capabili de realizari importante.

#7.Elimina negativismul.

Negativismul este un obstacol in calea instruirii adecvate.  Nu exista scurtaturi pentru formarea profesionala, de aceea ofera ragazul si timp suficient pentru ca, prin repetare, sa fie obtinute rezultatele pozitive pe care le doresti.

Este dovedit faptul ca laudele si feedback-ul pozitiv  intaresc  si sustin eforturile tuturor asa ofera-l mai des. Rezista tentatiei de a fi un mic despot si de a incerca sa fortezi intervalul de instruire. Stabilirea unui orar inflexibil, nerezonabil este unul dintre cele mai mari obstacole in calea succesului profesional al noilr angajati.

#8.Fragmenteaza instruirea

Pe masura ce angajatii dobandesc noi cunostinte si deprinderi neesare indplinirii unor sarcini complexe, ei dobandesc incredere in sine. Aceasta incredere  este un catalizator foarte puternic, care le permite sa treaca mai departe, abordand un nou domeniu in ritm mai accelerat.

#9.Abandoneaza formarea simultana in mai multe domenii

Ideea de formare ”multilaterala” a angajatilor noi trebuie abandonata, cel putin pana cand acestia reusesc sa indeplineasca cu succes sarcinile trecute in fisa de post. Aceasta practica a dus multe afaceri spre faliment . Avand in vedere ca noii angajati sunt de regula platiti mai putin decat cei cu vechime, ei vor percepe aceasta ca pe o tentativa de a-i exploata , ceea ce duce la scaderea moralului lor , dar si la formularea unor pretentii  sau chiar reclamatii., existand riscul de a parasi actualul loc de munca mai devreme decat crezi.

#10.Fii generos cu laudele, zgarcit cu criticile

Cu toate ca am amintit mai sus despre laude, nu strica sa ma repet.O zicala din batrani spune ca ”prinzi mai multe muste cu miere decat cu otet”. Aminteste-ti aceasta zicala atunci cand te confrunti cu greseli comise de noii angajati. Fiind prea aspru cu un novice care se straduieste sa invete ceva ce altii au deprins in luni sau chiar ani de zile il poate demoraliza si este contraproductiv.

#11.Evita micro- managementul

Se spune ca micro- managementul este cel mai mare dusman al productivitatii. Urmarirea si evaluarea foarte frecventa a noilor angajati este pentru acestia un stres foarte puternic, care duce la inhibarea lor. Aceasta tactica transmite in subconstientul angajatilor mesajul  ca nu ai incredere in  ei si nu ii crezi capabili sa isi indeplineasca sarcinile. Este chiar o metoda de a le grabi plecarea !

#12.Intareste cunostintele despre securitatea muncii si capacitatea de evaluare a riscurilor

Fiind instruiti in legatura cu normele de securitate a muncii si evaluand corect riscurile, angajatii tai evita imbolnavirile profesionale si producerea de accidente la locul de munca, ceea ce duce pe de o parte la scaderea numarului de zile de concediu pe caz de boala si pe de alta parte la cresterea productivitatii.

In concluzie, orice companie intalneste, pe parcursul timpului, diferite provocari, instruirea si pastrarea noilor angajati fiind una dintre aceste provocari. In afaceri ”timpul inseamna bani”, iar instruirea unui nou angajat presupune si timp si bani. Orice companie care se plange ca are o fluctuatie mare de personal trebuie sa reevalueze atent modul de instruire si formare a noilor angajati, pentru a vedea daca nu cumva realizarea inadecvata a acestei formari este de vina pentru pentru acest lucru.

 

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf