10 pasi pentru a creste creativitatea angajatilor tai

12164816_10208031913703630_919452190_oIntreprinzatorii destepti incurajeaza creativitatea angajatilor lor. Totusi, sa inspiri si sa sprijini pe cineva in a fi creativ nu este atat de usor cum pare la prima vedere. Exista unele tehnici prin care se poate realiza acest lucru:

#1. Incurajeaza gandirea libera

Desi incurajarea gandirii creative poate parea de la sine inteleasa, adesea continuam sa facem aceleasi lucruri dintotdeauna, in acelasi mod in care am procedat dintotdeauna, pur si simplu pentru ca –pana la un anumit nivel- pana acum a parut sa mearga bine.

Gandirea creativa insa este cea care da afacerii contemporaneitate, relevanta si profitabilitate. Trebuie sa regandim lucrurile intr-un nou mod,  sa lasam in urma vechile modele demodate si sa descoperim unele noi, in pas cu vremea. Din acest motiv angajatii trebuie incurajati sa gandeasca liber si sa isi exprime ideile.

#2. Organizeaza sedinte de brainstorming

Uneori gandirea creativa poate fi stimulata prin programarea ei in cursul unei zile a saptamanii, prin organizarea unei sedinte de brainstorming la care sa participe toti angajatii-din toate departamentele. Aceste sedinte de discutii incrucisate pot face minuni pentru afacerea ta.

#3. Rasplateste gandirea creativa

Arata-le angajatilor ca pretuiesti creativitatea prin rasplatirea acelora care sunt angajati in aceasta directie. Stabileste un sistem de recompense- cadouri, diplome, prime, locuri de parcare mai bune sau cateva zile de concediu in plus- pentru aceia care vin cu idei ce duc la cresterea vanzarilor, care atrag clienti noi sau care maresc cota de piata etc. Aceste recompense pot determina motivatii puternice din partea angajatilor si le arata cat de in serios iei problema creativitatii.

#4. Fii un model de gandire creativa

Cea mai buna cale de a incuraja angajatii sa fie creativi este sa le dai un exemplu. Arata-le ce inseamna gandire creativa din propria ta experienta, astfel ei vor replica acest comportament si vor incerca si ei sa fie creativi.

#5. Acorda pauze dese

Cele mai bune idei creative apar atunci cand creierul este in stare de relaxare. Pauzele mai dese pot creste spiritul creativ la locul de munca.

#6. Organizeaza excursii cu angajatii

Scoate-ti angajatii din birou si du-i sa viziteze alte companii, du-i la conferinte sau in parc, in scurte excursii. Aceste activitati ii scot din zona de rutina zilnica si ii duc in zone in care le pot veni ganduri si idei noi.

#7. Sprijina exprimarea artistica

Incurajandu-ti angajatii sa se exprime artistic – prin desen, pictura, scris, sculptura etc- ii poti  determina sa vada afacerea ta intr-o noua perspectiva. Activitatile artistice pot avea loc in timpul sau dupa orele de lucru.

#8. Comunica deschis

Indiferent de cat de creativi sunt angajatii tai, nu vei afla niciodata ideile lor daca nu vorbesti cu ei despre ele. Discuta deschis cu ei, atat in cadru organizat cat si in particular, cu privire la ce pot face ei mai bine, ce ar trebui imbunatatit si cum, ce idei au ei cu privire la dezvoltarea businessului tau.

#9. Organizeaza sedinte de coaching

Coachingul creativ poate consta in workshopuri sau sesiuni de consultanta unu la unu. Vei fi surprins de eficienta acestor metode in cresterea creativitatii, de ceea ce pot aduce bun pentru tine dar si pentru angajatii tai.

#10. Evalueaza, masoara, urmareste

Atunci cand angajatii tai vin cu idei noi despre imbunatatirea businessului tau, cresterea vanzarilor sau alte imbunatatiri, masoara schimbarile care apar. Procesul de masurare si evaluare este la fel de important ca si etapa de implementare , deoarece iti da tie si angajatilor o idee cu privire la ceea ce merge, la ceea ce nu merge si de ce nu merge. Iti ofera de asemenea posibilitatea de a efectua un reglaj fin al noilor proceduri, pentru ca ele sa fie mai eficiente.

Practicile creative de afaceri pot parea misterioase si greu de pus in practica, dar de fapt ele sunt la indemana oricarui detinator de mica afacere care este dornic sa profite de pe urma lor. Odata ce-ti stabilesti o prioritate din a fi creativ, afacerea ta va creste, odata cu elanul angajatilor tai.

 

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf