Cum sa evaluezi profesionist performantele propriilor angajati

12168600_10208046502948352_1804607363_o

Evaluarea performantelor angajatilor poate fi o sarcina nu chiar asa de usoara cum poate parea la prima vedere. Masurarea acestor performante intr-o perioada data de timp trebuie efectuata intr-o maniera judicioasa si constructiva, insa de multe ori intervine subiectivismul , care poate altera o apreciere obiectiva.

Un studiu efectuat printre angajati a arata ca peste 60% dintre ei considera ca testele folosite pentru evaluarea performantelor nu au fost relevante, iar peste jumatate considera ca evaluarea nu a fost corecta. Aceasta perceptie explica de ce aceasta evaluare nu este prea indragita- nici de manageri, nici de angajati.

Sa fi obiectiv este foarte greu. Ca recunoastem sau nu, cu totii suntem influentabili, avem experientele noastre, punctele noastre de vedere si anumite asteptări, care ne influenteaza fara sa vrem.

Asadar, cum procedam pentru a fi cat mai obiectivi, cand vine vorba sa evaluam performantele angajatilor?

#1. Separa performanta de personalitate

O greseala frecventa este aceea de a confunda sau de a amesteca personalitatea cu performanta. Personalitatea se refera la caracteristicile unei persoane.

Performanta se refera la rezultate.

Oamenii au moduri diferite de a indeplini sarcinile. Este posibil sa nu fii intotdeauna de acord cu aceste moduri, dar trebuie sa te intrebi daca au obtinut rezultatele pe care le asteptai de la ei, daca comportamentul lor a avut un impact negativ asupra rezultatului final. Doar pentru ca unii angajati nu procedeaa ca tine asta nu inseamna ca metodele lor sunt gresite a priori.

#2. Studiaza rezultatele din urma cu o lună

Este de la sine inteles ca managerul sa-si aminteasca performantele cele mai recente ale unui angajat, conform legilor psihologiei care sustin ca avem cu totii tendinta de a ne aminti mai bine lucrurile care s-au intamplat recent.

Este pacat, totusi, ca o greseala recenta a unui angajat sa umbreasca un an de realizari.

De aceea, este bine sa arunci o privire cu ceva mai mult de o luna in urma- pentru a-ti reaminti realizarile angajatilor.

#3. Nu tine cont prea mult de istoric

Reversul situatiei anterioare: concentrarea prea mare pe trecutul unui angajat poate de asemenea sa distorsioneze evaluarea performantelor lui recente.  In plus, axarea doar pe istoric nu le ofera angajatilor oportunitati de dezvoltare.

Evaluarea performantelor poate fi o buna ocazie pentru manager sa ofere coaching si mentoring angajatilr lui. Afla care sunt obiectivele profesionale ale angajatilor , pentru a putea sa-i ajuti sa ajunga acolo- si a vedea cum poate organizatia ta sa le dezvolte abilitatile necesare pentru a-si indeplini obiectivele.

#4. Cere si alte pareri

Asa cum, atunci cand faci un studiu  iei in considerare mai mult decat o singura sursa de informatii, tot asa, pentru evaluarea angajatilor ai nevoie de informatii din mai multe surse- pentru a face o medie.

Intreaba-i pe liderii echipelor tale, sau alte persoane care au lucrat direct cu angajatul evaluat. Cerand feed- back si de la altii vei avea o imagine mai completa a activitatii si realizarilor acelui angajat.

#5. Lasa la o parte testele subiective

Scalele de apreciere in trepte utilizate in trecut sunt extrem de subiective. Fiecare manager are propria intelegere asupra a ceea ce inseamna sa acorde 5 puncte sau 1 punct.

In locul acestora , ar trebui utilizata o metoda bazata pe urmarirea realizarii obiectivelor de lucru.

In concluzie, din moment ce un procent atat de mare de angajati se plange de inacuratetea testelor de evaluare a performantelor, aplicarea unor metode mai obiective de apreciere poate contribui la scaderea ratei de fluctuatie a personalului si la cresterea ratei de retentie.

Cerand feed- back din mai multe surse, asigurand coaching pentru angajati si folosind date concrete, masurabile elimini in mare masura subiectivismul.

Se cauta specialisti! Se formeaza GRATUIT specialisti in noua profesii din ce în ce mai cautate in Romania si in strainatate!

Ai printre angajatii tai persoane ambitioase, care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele si aptitudinile intr-un anumit domeniu si nu detin calificarea necesara? 

Indruma-i catre unul dintre cursurile noastre GRATUITE de calificare. http://bit.ly/1CdIJYI 

Informatii suplimentare si inscrieri la biroul Cariera Plus din judetul tau. 

Consulta AICI lista locatiilor de desfăsurare a programului Cariera Plus:http://bit.ly/1DfZyQf