PROFESIA DE COMERCIANT-VANZATOR MARFURI ALIMENTARE SUB LUPA (PARTEA II)

Ce face un Comerciant-vanzator de marfuri alimentare

Un Comerciant– vanzator de marfuri alimentare desfasoara urmatoarele activitati:

  • introduce in baza de date produsele pe care le-a comandat clientul
  • aduce clientului din magazie / de pe rafturi produsele dorite
  • verifica (cantitativ si calitativ) produsele date clientului
  • probeaza calitatea marfurilor expuse spre vanzare
  • incaseaza si verifica banii sau/si bonurile de masa
  • depoziteaza banii sau/si bonurile de masa in locurile special destinate
  • realizeaza monetarul banilor incasati
  • verifica existenta banilor care ar trebui sa fie in casa dupa fiecare zi de lucru
  • preda banii si/sau bonurile de masa directorului general/ directorului de vanzari
  • respecta normele vanzarii, depozitarii, expunerii de produse alimentare, normele manuirii de produse alimentare
  • anunta persoanele din conducere privind orice neregula gasita in legatura cu produsele
  • verifica stocul de produse expuse pentru a determina nivelul lor
  • depoziteaza si pastreaza produsele conform specificatiilor fabricantului sau procedurilor standard
  • intocmeste necesarul de produse pentru refacerea stocului de marfa expusa
  • aduce marfa pentru a completa stocul de marfa expusa
  • verifica daca exista comanda pentru produsele primite, care sunt acestea si in ce cantitate au fost comandate
  • verifica calitativ si cantitativ produsele primite
  • realizeaza receptia pe marfa primita capacitatea de redactare in scris a rapoartelor de gestiune
  • cunoaste piata de produse

In functie de tipul si marimea magazinului in care-si desfasoara activitatea, un Comerciant– vanzator de marfuri alimentare mai trebuie sa efectueze urmatoarele operatiuni:

#1. Operatiuni din magazin

  • Receptionarea marfurilor .
  • Pregatirea marfurilor pentru vanzare.
  • Administrarea ambalajelor goale.
  • Prezentarea marfurilor.
  • Primirea contravalorii marfurilor.
  • Eliberarea marfurilor catre client.

#2. Utilizarea si gestionarea bazelor de date la magazine si la depozit

  • Identifica operatiile economice si financiare care au loc in depozit/magazin.
  • Efectueaza inregistrarea bunurilor din depozit/magazin in contabilitate.
  • Utilizeaza mijloace informatice pentru efectuarea operatiilor de baza din depozit/magazine.

 #3. Realizarea operatiilor din depozit

  • Verificarea integritatii mijlocului de transport si a documentelor insotitoare;
  • Receptionarea cantitativa si calitativa a marfurilor din depozit;
  • Depozitarea – pastrarea marfurilor din depozit;
  • Primirea, receptia si restituirea ambalajelor de transport.
  • Primirea, receptia si restituirea ambalajelor de desfacere.
  • Colectarea si reconditionarea containerelor si saci-containerelor utilizati pentru livrarea la beneficiari.

#4. Cunoasterea ofertei de marfuri

  • Analizarea stocului de marfuri.
  • Identificarea sortimentelor in spatiul comercial.
  • Substituirea articolelor epuizate sau abandonate cu produse similare.
  • Identificarea proprietatilor
  • Identificarea caracteristicilor de calitate ale marfurilor.
  • Corelarea datelor despre produse cu conditiile de pastrare-depozitare.
  • Justifica preturile practicate pentru articole din aceeasi familie de produse.
  • Diferentierea produselor in functie de natura materiilor prime.
  • Prezentarea elementelor de superioritate legate de procedeul de fabricatie.
  • Evidentierea avantajelor produselor similare fara a face concurenta neloiala.

 #5. Receptia marfurilor alimentare

  • Verifica documentele de contractare si insotire a lotului.
  • Identifica si verifica cantitativ lotul de marfuri.
  • Verifica calitativ lotul de marfa.

 #6. Foloseste tehnicile promotionale la locul de vanzare

  • Promoveaza prin marca produsele alimentare.
  • Promoveaza marfurile alimentare prin etichetarea informativa si ambalaj.
  • Asociaza expozitiile interioare cu demonstratiile practice.

 #7. Etalarea marfurilor alimentare

  • Localizeaza marfurile pe mobilier.
  • Utilizeaza tehnici de etalare in functie de particularitatile grupelor de marfuri.
  • Promoveaza vanzarile prin merchandising.

 #8. Depozitarea marfurilor alimentare

  • Analizeaza conditiile de depozitare specifice diferitelor grupe de marfuri.
  • Amenajeaza spatiile de depozitare corespunzator grupelor de produse.

Esti angajat pe un post ce implica vanzarea cu amanuntul sau doresti sa ocupi un astfel de post? 
Vrei sa iti imbunatatesti cunostintele si aptitudinile necesare unui astfel de post? 
Vrei sa beneficiezi de o consiliere de cariera prin care sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa devii constient de potentialul, de aptitudine si de trasaturile care te definesc? 
Esti in cautarea unor noi oportunitati de dezvoltare a carierei tale?

Atunci esti persoana potrivita sa beneficiezi GRATUIT de cursul de calificare/ recalificare in ocupatia de Comerciant-vanzator marfuri alimentare (Nivel2, NC 5220.2.1), acreditat ANC.

Pentru informatii suplimentare si inscrieri vino la biroul Cariera Plus din judetul tau sau suna-ne. Consulta aici lista birourilor Cariera Plus: http://bit.ly/1DfZyQf